Amalus, ale pompy wody to nie musiales zmieniac po takim przebiegu. zmienia sie przy 2. rozrzadzie czyli ok 180 kkm
Przy jakim przebiegu wymienić pasek rozrządu?
Zwiń
X
-
Sorry, że się długo nie odzywałem. Za wszystkie czynności w Jankach zapłaciłem 4 tysiaki (tarcze przednie, klocki, odbojniki amorków z tyłu, metalowo gumowe z przodu, filtry, oleje, rozrząd z pompą + pełny przegląd po 90kkm). Z rachunku wychodzi prawie po połowie za częśći i za robociznę. Wiem, że nie mało, ale zależało mi na czasie bo wyjeżdżałem i auto miało być sprawne. Tak jak pisałem jeżdżę już ponad miesiąc od wizyty w Service- Zalewscy i wszystko O.K. Obsługa miła. Zaprosili na warsztat, pokazali co wg nich do wymiany i powiedzieli, że decyzja należy do mnie. Może i uczciwie postapili, ale z drugiej strony czy do końca można ufać ASO? Pozdrowionka!
Komentarz
-
-
właśnie jestem po wymianie rozrządu, pompy wody, paska alternatora, z rolkami, płynu chłodniczego koszt 1000zł z robocizną (na dobrej jakości elementach)wymienione po około 70tys i wszystko za wyjątkiem samego paska rozrządu wymagało wymiany, może by rozrząd doganiał 90tys ale pasek alternatora był w złym stanie a tu może sie zdażyć, że pęknięty pasak alternatora wkręci się w pasek rozrządu i dupa. Więc czemu ryzykować?
TDI AHF 110KM 5,22l/100km ekonomia przy normalnej jeździe
Komentarz
-
-
Panowie
A co sadzicie o mojej sytuacji? Octa ma ponad 2 lata (1.9 AXR) zaraz 90 tys i przeglad,ale przy wczesniejszym pytalem sie serwisu autoryzowanego gdzie serwisuje od nowosci i mowia mi,ze rozrzad w tych slinikach sie robi co 120 tys... Moga zrobic przy 90 tys,ale nie ma potrzeby.
W sumie nie na reke chyba serwisowi odwlekac naprawe,bo to w koncu ich zarobek...
Sam nie wiem.Robic przy przegladzie 90 tys??
Komentarz
-
-
Bo teraz są prawie sami "wymieniacze" a nie mechanicy :evil: Ja akurat dzięki Bogu i partii mam obok rodzinnego (dosłownie) mechanika szczegóły w podpisieZamieszczone przez MaicroftTo oni takich rzeczy nie naprawiaja, tylko jak juz to wykrecaja i zawoza do kogos, a potem montuja :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 10 14:35 ]
Na gwarancji rozrząd chyba i tak trzeba zapłacić za wszystko bo inaczejgw przestanie obowiązywać a i tak Klient Zapłaci... :twisted:Zamieszczone przez kowal 2002A w "ustnym" rozporządzeniu kierownika każdego ASO/serwisu skierowanym do podwładnych-mechaników jest "Pie..ol rozpiskę i wymieniaj każdemu w cholerę przy 90 tyś km..." :diabelski_usmiech
Bardzo jestem ciekawy czy którekolwiek ASO zaryzykowało by wymianę paska dopiero przy 150 kkm ( zakładając oczywiście że samochód ciągle byłby na gwarancji )...
Komentarz
-
-
jako że mam OII 2008 r z przebiegiem 85kkm to też zaczynałem myśleć o rozrządzie Spotkałem się z moim mechanikiem - kuzynem Tomkiem i przedstawiłem sprawę. On na to że w OII 1.9 BXE są jakieś mocniejsze paski i nie spotkał się z pękniętym paskiem w tym silniku a robią praktycznie auta z grupy VAG - specjalizacja Skoda, w sumie już od 1991r. Określił przebieg Do 120000 km ale pech może się zdarzyć na to nie ma rady.Zamieszczone przez star200A czyli jeszcze dla 1,9TDI zwiększyli interwały do 120kkm?? Myślałem że dla 2,0TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osorzel720, to samo mi powiedzeili w ASO, ze ok 120 tys myslec o rozrządzie, bo tez mi wspominali o mocnejszym paskuTo powiedzcie mi lub się dowiedzcie u Swoich źródeł czym różni się pasek ze starego ASZ-a czy ARL-a czy innego 1.9 PD od 1.9 AXR :?: :?: :?:Zamieszczone przez orzel720On na to że w OII 1.9 BXE są jakieś mocniejsze paski
Ciekaw jestem odpowiedzi bo to ten sam pasek :lol:
Tak samo jak rolka i napinacz choć napinacz w jednym z silników 1.9tdi PD jest inny. Pompa wody z kolei różni się w starszych i nowych motorach
Potwierdzić tylko mogę że też nie słyszałem jeszcze o zerwaniu paska w PD, szybciej lecą rolki
[ Dodano: Wto 21 Wrz, 10 23:28 ]
przykro mi ale tego nikt nie jest w stanie stwierdzić dlatego też wymienia się te elementy regularnie co pewien przebieg (tu chodzi bardziej o zmęczenie materiału którego gołe oko nie określi)Zamieszczone przez LashloElementy rozrzadu byly w stanie idealnymNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Na pewno jest łańcuch. Zobacz jeszcze tutaj:Zamieszczone przez Mihauno to git ale jak patrzyłem w komórę silnika to jakbym pasek widziałZamieszczone przez voytekW 1.8 TSI mamy rozrząd na łańcuchu
Zero paska. Czyli przynajmniej teoretycznie nic nie wymieniamy.
Blogger jest narzędziem oferowanym przez firmę Google, służącym do publikowania blogów i łatwego dzielenia się swoimi przemyśleniami z całym światem. Blogger ułatwia publikowanie tekstu, zdjęć i filmów na blogu osobistym lub blogu zespołu.
Okazuje się, że jest jednak krótki pasek, nie napędza jednak rozrządu, tylko pompę wody. Zdaniem jednego z ASO, nie podlega on jednak okresowej wymianie.
Komentarz
-
Komentarz